На 21 март от Лондон започна необичайно 30 000-километрово пътешествие с

...
На 21 март от Лондон започна необичайно 30 000-километрово пътешествие с
Коментари Харесай

30 000 километра в защита на почвата - мисията на Садгуру

На 21 март от Лондон стартира извънредно 30 000-километрово странствуване с мотоциклет на духовния лидер Садгуру през 25 страни в Европа, Близкия изток и Индия. Цялото 100-дневно пътешестване на 64-годишния гуру е едно епично изпитание за повишение на световната информираност и смяна в отношението ни към почвата на планетата. Необичайната акция е проведена от придвижването " Съзнателна планета " в границите на плана " Спасете почвата " и е част от напъните да бъдат мобилизирани минимум 3,5 милиарда души (над 60% от популацията на света с право на глас), които да трансфорат екологичните въпроси в избирателен приоритет във всички страни.

По своя маршрут Садгуру образова обществеността, бизнеса, политиците, известни персони и благотворителни организации какви ограничения са нужни за възобновяване на почвата и ги стимулира да упорстват за незабавна смяна

 

в политиките за отбрана и възобновяване на почвеното здраве

 

Садгуру е съумял още преди 25 години да започва сходни настоящи стратегии в Южна Индия, които са довели до смяна в законите на страната за запазване на реките. Той и учредената от него фондация " Иша " са носители на най-високото екологично отличие в страната.

Коментирайки старта на акцията " Спасете почвата " в навечерието на почналото си странствуване, Садгуру съобщи: " Всички виновни учени в света и

 

организациите на Организация на обединените нации ясно споделят, че ни остават 80-100 реколти,

 

което значи към 45-50 години земеделска почва. До 2045 година ще произвеждаме 40% по-малко храна от това, което произвеждаме сега, а популацията на планетата ще бъде 9,3 милиарда души. Последиците от дефицита на храна, който би могъл да се прояви през идващите 25 години, са невъобразими... Това не е светът, който желаеме да оставим на децата си. "

Йогин Садгуру, чиито книги са оповестени за бестселъри от " Ню Йорк Таймс ", твърди още, че цивилизацията се намира в повратна точка, когато към момента могат да се създадат верните неща. Ако стартираме през днешния ден, 15-20 години са действителен интервал да обърнем наклонността. Затова той се надява да подбуди и подтиква огромна част от популацията на Земята да се ангажира и да даде подтик на ефикасни промени в националните политики във връзка с екологичните проблеми, само че и да увеличи самостоятелното схващане на индивида, тъй че човешките действия да бъдат виновни и природосъобразни.

Движението " Съзнателна планета за запазване на почвата " е световно гражданско придвижване, което въодушевява умишлен метод към опазването на почвата и планетата ни. Основната рекомендация на придвижването е ръководещите по света да одобряват законодателни ограничения, които да постановат минимално наличие на органични субстанции от 3-6% във всички аграрни почви в страната. Движението има за цел да поддържа държавните управления при формулирането на политики, които целят да създадат земеделската активност по-щадяща почвите, с цел да се спре и обърне наклонността за по-нататъшно утежняване на техните качества в международен мащаб.

Движението работи с научни и регулаторни специалисти по целия свят, с цел да създаде съответни рекомендации за национални политики за намаляване и прекъсване на изгубването на почвата. Шест страни към този момент са подписали Меморандум за съгласие, правейки първата крачка към превръщането на регенерацията на почвата в национална политика. В тази тенденция се работи и с Европейски Съюз.

Кампанията " Спасете почвата " е подкрепена от Световната продоволствена стратегия, Организацията на обединените народи, Световния икономически конгрес, доста политически и културни водачи, в това число Далай Лама. Не на последно място Садгуру има голям брой почитатели в международен мащаб. Сред поддръжниците му са фамозната приматоложка Джейн Гудол, лекарят и мъдрец Дийпак Чопра, рапърът Will.I.Am, именитият играч по американски футбол Том Брейди, актьорите Деми Ловато и Матю Макконъхи и други

 

БЪЛГАРИЯ И " СЪЗНАТЕЛНА ПЛАНЕТА "

На 28 март индийското посолство в София връчи публично писмо от Садгуру на министъра на околната среда и водите Борислав Сандов. Министърът беше осведомен с придвижването " Съзнателна планета " и неговите цели. В резултат на това на 19 април се състоя среща сред двамата в София, откакто Садгуру реши да включи страната ни в обиколката си. Още преди диалога той изрази увереност, че българите ще се включат с безапелационната позиция: " Да спасим почвата! Нека го изпълним! ".

След срещата си със Садгуру министър Сандов съобщи, че тази акция е вдъхновяваща. " Хората би трябвало да бъдат осведомени за това, че почвата е една от ландшафтните сфери, които поддържат живота, само че и една от най-подценяваните. Почвата е оня общ организъм, който изхранва всички нас. В същия миг виждаме, че поради човешките действия голям % от почвата деградира. Земеделците би трябвало да схванат, че увеличението на биологичния детайл в почвата ще способства за по-голямо изобилие. Ще имаме по-малка нужда да наторяваме и да пръскаме с препарати ", разяснява още Борислав Сандов. Той добави, задачата е да се вкара стандарт за най-малко 3% хумус в почвата. 

В България от отчети на Изпълнителната организация по околната среда се вижда, че сме на път да унищожим почвата. Много фермери в страната ни, осведомени с казуса, от дълго време са минали към биоземеделие, безоранна сеитба и други аграрни техники, които освен щадят почвата, само че и я обогатяват.

 

НАИСТИНА СТРЯСКАЩО

По данни на Организация на обединените нации близо половината от горния почвен пласт на планетата е погубен за последните 150 години, а 52% от почвата в света през днешния ден е със мощно влошени качества. При опазване на сегашните темпове, до 2050 година този % ще доближи 90%. Това заплашва необратимо питателните системи на цялото човечество и безчет типове, които населяват нашата планета.
За да се поддържа земеделието на човечеството, наличието на органични субстанции в почвата би трябвало да бъде най-малко 3%. Ако процентът спадне под това равнище, тя става неспособна да създава храни, богати на жизненоважни потребни субстанции. Всяка секунда губим по към 4 декара почва. Още от 2014 година Организация на обединените нации сигнализира за утежняването и умирането на почвата. Ако се съберат на едно място в миналото плодородните поля, трансформирали се през днешния ден в пустиня, те ще са с размера на Гърция, като процесът продължава и тази територия се усилва.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР